Orlik krzykliwy


Aquila pomarina







Sytuacja w Polsce

Główne lęgowiska znajdują się na N, E i SE kraju. Szacuje się iż w kraju gniazduje niemal 3 tys. par, choć liczba stwierdzonych stanowisk lęgowych nie przekracza 2 tys.


Sytuacja w Małopolsce

...


Środowisko

Lasy liściaste i mieszane w pobliżu terenów otwartych. W górach głównie zasiedla lasy mieszane ze starymi jodłami w pobliżu dolin potoków, w sąsiedztwie łąk. Ważnym elementem dla niego na terenach łowieckich są miejsca skąd może wypatrywać zdobycz (stogi, słupki, samotne drzewa itp.).


Pokarm

Głównie gryzonie a także ssaki owadożerne, płazy oraz małe i średniej wielkości ptaki. Orliki gniazdujące dalej od brzegu lasu chwytają większą zdobycz.


Gniazdo

Na drzewach wielu gatunków, wysoko. Wyścielone często małymi gałązkami i zielonymi liśćmi.


Biologia lęgowa

Składa 2 (1-3) jaja. Pierwsze jaja pod koniec IV. Wysiaduje ok. 40 dni. Gniazdo opuszcza najczęściej tylko jedno pisklę (drugie ginie) po kolejnych 55 dniach, pod koniec VII.


Wędrówki

Zimuje na płd. od Sahary. Z zimowisk wraca w IV.


Status ochronny

Gatunek chroniony. Podlega ochronie strefowej, której promień wynosi 100 m przez cały rok i 500 m w okresie 1.03 - 31.08.


Ciekawostki

Polska populacja orlika krzykliwego jest najliczniejsza w Europie zaraz po populacji białoruskiej.


Literatura

  1. Cramp S. i Simmons K. (ed.) 1980. The Birds of the Western Palearctic. Vol. II. OUP. Oxford. UK.
  2. Rodziewicz M., Król W. 2001. Orlik krzykliwy - Aquila pomarina. W: Głowaciński Z. (red.). 2001. Polska czerwona księga zwierząt. Kręgowce. PWRiL, Warszawa: 148-152
  3. Tomiałojć L., Stawarczyk T. 2003. Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany. PTPP "pro Natura", Wrocław.


Galeria


Orlik krzykliwy w locie. Ptak jest prawdopodobnie niedojrzały na co wskazują lotki różnych generacji. - fot. Romuald Mikusek
Orlik krzykliwy w locie. Ptak jest prawdopodobnie niedojrzały na co wskazują lotki różnych generacji.

fot. Romuald Mikusek
Podrośnięte pisklę orlika krzykliwego. Od młodego myszołowa odróżnia go rozległa woskówka i mocny, wysoki dziób. - fot. Romuald Mikusek
Podrośnięte pisklę orlika krzykliwego. Od młodego myszołowa odróżnia go rozległa woskówka i mocny, wysoki dziób.

fot. Romuald Mikusek
Lot patrolowy to jeden ze sposobów polowań orlika krzykliwego. - fot. Romuald Mikusek
Lot patrolowy to jeden ze sposobów polowań orlika krzykliwego.

fot. Romuald Mikusek
Orliki polują w krajobrazie otwartym. Czatowanie na ofiarę jest preferowane w miejscach obfitujących w pokarm - fot. Romuald Mikusek
Orliki polują w krajobrazie otwartym. Czatowanie na ofiarę jest preferowane w miejscach obfitujących w pokarm

fot. Romuald Mikusek
Orliki krzykliwe w okresie lęgowym wylatują w poszukiwaniu pokarmu na odległość od 2, do nawet 10 km. - fot. Romuald Mikusek
Orliki krzykliwe w okresie lęgowym wylatują w poszukiwaniu pokarmu na odległość od 2, do nawet 10 km.

fot. Romuald Mikusek
Orliki krzykliwe czasami polują na piechotę. Ten typ polowania jest jednak najrzadszy. - fot. Romuald Mikusek
Orliki krzykliwe czasami polują na piechotę. Ten typ polowania jest jednak najrzadszy.

fot. Romuald Mikusek
Gniazda orlika krzykliwego łatwiej znaleźć w okresie przed pojawieniem się liści na drzewach. - fot. Romuald Mikusek
Gniazda orlika krzykliwego łatwiej znaleźć w okresie przed pojawieniem się liści na drzewach.

fot. Romuald Mikusek
Pomimo rozpiętości dochodzącej do 160 cm, jest to najmniejszy gatunek z rodzaju Aquila w Europie. - fot. Romuald Mikusek
Pomimo rozpiętości dochodzącej do 160 cm, jest to najmniejszy gatunek z rodzaju Aquila w Europie.

fot. Romuald Mikusek

2005 - 2017 © Fundacja Wspierania Inicjatyw Ekologicznych.

Kopiowanie, modyfikowanie, wykorzystywanie i dystrybucja treści, zdjęć i rysunków zawartych na stronach serwisu "www.ptakikarpat.eco.pl"
dozwolona wyłącznie za zgodą Fundacji i autorów zdjęć oraz rysunków.